Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ahlak Gelişimi (Eğitim psikolojisi - kpss hazırlık test soruları)  (Okunma Sayısı 9207 defa)
0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
myiğit
ResimLoad.Net
4 Yıldızlı Üye
****

Teşekkür Sayısı 7
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 271



Üyelik Bilgileri
« : Nisan 04, 2009, 04:23:03 ÖÖ »

REKLAM ALANI

Cografya




COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
BURCU TUNÇER
050106010
6. ÜNİTE SORULARI
1.   Çok fakir ve eve ekmek parası götüren tek kişi olan Ahmet simit satarak para kazanmaktadır. Bir gün eve giderken okul arkadaşına rastlar. Arkadaşı evden kaçmış ve  günlerdir yemek yememiştir. Bu duruma çok üzülen Ahmet cebindeki paranın tümünü vermeyi düşünmüş ailesi aklına gelince kararsız kalmış ama en sonunda dayanamayıp tüm parasını arkadaşına vermiştir.
Geleneksel Düzey Ahlak Evreleri düşünüldüğünde Ahmet’in davranışını aşağıdaki     seçeneklerden hangisi en iyi açıklamaktadır?
a.   Parayı vermemeliydi çünkü ailesinin önceliği arkadaşından daha yüksekti.
b.   Parayı vermeliydi çünkü bir insanın hayatından daha önemli bir şey olamaz.
c.   Parayı vermemeliydi çünkü kendisi kazanabilmek için saatlerce çalıştı.
d.   Parayı vermeliydi çünkü bir gün arkadaşı da ona yardım edebilir.
e.   Parayı vermeliydi çünkü bireyler birbirine yardım ettikçe toplumsal düzen sağlanabilir.
                                                                                                         Doğru cevap:E
2)   I Ahmet derste hoca tahtaya döndüğünde konuşmaya başlamaktadır.
     II Ali sınavda hiç istememesine rağmen Hasan ile kağıdını değiştirmiş ama arkadaşını üzmemek için öğretmenine söylememiştir.
    III Aylin sınavda kopya isteyen arkadaşına kopya vermiş diğer arkadaşı neden kopya verdin diye sorduğunda ise ihtiyacım olduğunda oda bana kopya verir demiştir.
    IV Asil derste gürültü yapmamakta öğretmenin koyduğu tüm kurallara uymaktadır.
Kolhberg’e göre yukarıdaki kişiler sırasıyla hangi ahlak gelişim evresinde bulunmaktadır?
a.   Hedonizm/İyi Çocuk Eğilimi/Heterenom Ahlak/Evrensel Ahlak
b.   İtaat ve Ceza/Yasa ve Düzen Eğilimi/Evrensel Ahlak/Saf Çıkarcı Eğilim
c.   İyi Çocuk Eğilimi/Heterenom Ahlak/Hedonizm/Yasa ve Düzen Eğilimi
d.   Hedonizm/İtaat ve Ceza/İyi Çocuk Eğilimi/Evrensel Ahlak
e.   Heterenom Ahlak/İyi Çocuk Eğilimi/Hedonizm/Yasa ve Düzen Eğilimi               
                                                                                                         Doğru cevap:E
   
2.   Sınavdan önce Aras Defne’ye dün çok hastalandığını ve sınava hiç hazırlanamadığını söyler. Sınavda bana kopya verebilir misin diye sorar. Kolhberg’in Ahlak Gelişim Kuramı Hedonizm Evresine göre Defne Aras’a nasıl bir cevap vermelidir?
a.   Kesinlikle yapamam bu isteğin kurallara aykırı.
b.   Kopya veririm ama matematik sınavında sen de bana kopya vereceksin.
c.   Eğer öğretmen görmezse kopya verebilirim.
d.   Hayır kopya vermem kendin çalışmalıydın.
e.   Tabiki de kopya veririm sen benim en sevdiğim arkadaşımsın.
                                                                                                                   Doğru cevap:B
AD SOYAD: GÖRKEM TOPUZ
BÖLÜM: COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
NUMARA: 050106004
SORU1-)”Birey bir davranışın, inanç yada düşüncenin doğru olup olmadığının göreli bir durum olduğunu anlar”
Aşağıdakilerden hangisi bu durumu açıklayan devredir?
A-)Otonom dönem
B-)Dışa bağlı ahlak evresi
C-)Bilişsel gelişim evresi
D-)Sosyal öğrenme evresi
E-)Geleneksel dönem
                                                                CEVAP:A
SORU2-)KOHLBERG’in ahlaki gelişim dönemlerinden geleneksel öncesi dönemin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A-)Farklı ahlaki pozisyonların algılanması
B-)Başkalarının geliştirmiş olduğu ahlaki yargıların kabul edilmesi
C-)Ahlaki gelişimin sosyal etkileşim sonucunda geliştirilmesi
D-)Ailenin ve önemli sayılan kişilerin beklentilerine uygun davranılması
E-)Yasalara ve toplum kurallarına uygun davranılması
                                                                CEVAP:B
SORU3-)Aşağıdakilerden hangisi ahlaki gelişmeyle ilgili bir açıklamadır?
A-)Geleneklere uygun davranabilme ile ilgilenir.
B-)Toplumların kurallara göre yaşayabilmesi ile ilgilenir.
C-)Bireyin doğru yanlış değerlendirmesi yapması ile ilgilenir.
D-)Yaşam standartlarının özel hayata yansıtılması ile ilgilenir.
E-)Dini inançla toplum yapısının ilişkisini açıklar.
                                                                CEVAP:C


HAMİDE ERTÜRK
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
050106028
                 6. ÜNİTE SORULARI
1) Aşağıdakilerden hangisi Piaget’in ahlaki gelişim kuramı için doğru bir bilgidir?
a) Ahlaki gelişim için bireyde yeterli zihinsel olgunluk 3 yaşında başlar.
b) Otonom dönemde otorite figürlerinin doğru dediği davranışlar doğrudur.
c) Heterenom dönemde uyulması gereken kural ve normlar yeni duruma göre değişebilir.
d) Ahlaki gelişimin bir üst basamağına geçişte akranlarla ilişkinin rolü büyüktür.                                 
e) Ahlaki gelişimin ilk evresinde subjektif yükümlülük görülür.
                                                                                                                             Doğru cevap: D
2) Haftasonu arkadaşlarıyla Uludağ’a gitmek için izin isteyen; ancak babası izin vermediği için gizlice Uludağ’a giden Murat’ın bu davranışının babasının izni olmadan gittiği için cezalandırılması gerektiğini düşünen bireyin hangi gelişim evresine göre değerlendirme yaptığı söylenebilir?
a) İyi çocuk eğilimi
b) Ceza-itaat eğilimi
c) Kanun-düzen eğilimi
d) Evrensel ahlak
e) Sosyal anlaşmalara ve yasalara uyma eğilimi
                                                                                                                             Doğru cevap: B
3) Aşağıdakilerden hangisi psikanalitik kuramın ahlaki gelişimiyle ilgili doğru bir bilgi değildir?
a) Birey doğuştan ahlaki değerlendirmeler yapma kapasitesiyle doğar.
b) Birey onur, gurur, erdem gibi duygularla yaşamayı tercih eder.
c) Bireyin en son gelişen kişilik alanı süperegodur.
d) Birey cezadan kaçıp, gururu yaşamak ister.
e) Birey kendini kötü hissettirecek sıfatlarla anılmak istemez.
                                                                                                                           Doğru cevap: A
                                                                                                               



Bölüm: COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
Sınıf: 4
MUHAMMED SEVİNÇTEKİN
05 01 06 025
Ünite VI
SORU ve CEVAPLAR
1.   Ahlak gelişimi denilince akla ilk gelen düşünür kimdir?
A. Kohlberg.
B. Freud.
C. Erikson.
D. Piaget.
E. Thorndike.
CEVAP: D
2.   Tüm insanların iyiliğine, eşitliğine, yaşam hakkına ve onuruna sahip çıkılan ahlak evresi hangisidir?
A.   Toplumsal sözleşme evresi.
B.   Kişilerarası beklenti evresi.
C.   Saf çıkarcı eğilim evresi.
D.   Ceza ve itaat eğilimi evresi.
E.   Evrensel ahlak evresi.
CEVAP: E
3.   Sübjektif yükümlülük ne demektir?
A.   Uyulması gereken kural ve normlar yeni durumlara göre değişebilir.
B.   Farklı ahlaki pozisyonların farkına varma.
C.   Davranışların doğru olup olmaması görünen sonuçlara göre değerlendirilir.
D.   Otoritenin koyduğu kurallara uyma yükümlülüğü.
E.   Davranışların kötü olup olmaması davranışların sonuçlarına göre değil; yapan kişinin niyetine ve amacına göre belirlenir.
CEVAP: E
Yasemin UYGUN
040106010
Eğitim Psikolojisi ödev soruları
Ünite 6
1)Aşağıdakilerden hangisi psikalanalitik kurama göre ahlak gelişimi kuramına göre insan yaşamının temel amacıdır?
A)otorite olarak algılanan kişilerin söyledikleri doğrudur.
B)kendine olumlu duygular yaşatacak rahatsızlık verici elem acı verecek olay ve olgulardan uzak durmasıdır.
C)birey kendi erdem gurur ve onur duyguları yaşamayı tercih eder.
D)bireyin ahlaki  özellikleri yaşamın temel amacıdır
E)bireyin yaşamının temel amacı fiziksel ihtiyaçlarını görmektir.
Cevap:B şıkkıdır.
2)Raget’e göre ahlak gelişimi kaç yarında başlar?
A)4       B)6   C)6  D)7  E)8
Cevap:b şıkkıdır.
3)Otorite olarak algılanan kişilerin söylediklerini kabul eden dışa bağımlı ahlak evrisi kaç yaşları arasında gerçekleşir
A)9-10 yaş    B)10-11 yaş C)6-12 yaş   D)8-14 yaş E)9-13 yaş                       
Cevap:c şıkkıdır.
 



Bölüm :     Coğrafya Öğretmenliği
 
Sınıf:       4/A
 
Ad Soyad: Murat FİTİL
 
Numara:    050106008
1-“Yaklaşık 800 yıl önce benzeri görülmemiş bir insan,dünya barışı için bizi insan yapan değerlerin ve gerçek erdemin sınırlarını yaşayışıyla çizmiş ve insan haklarının temelini atmıştır.Tabi ki bu yüce şahsiyet Mevlana’dır.”
Yukarıdaki ahlaki tutum ,aşağıdaki ahlaki gelişim dönemlerinden hangisinin temelleridir denilebilir?
A)Sosyal sözleşme eğilimi
B)Kanun ve düzen eğilimi
C)Evrensel ahlak ilkeleri eğilimi
D)Kişilerarası uyum eğilimi
E)Araçsal ilişkiler eğilimi
Doğru Cevap; C seçeneğidir…
2-Piaget’nin ahlaki gelişim evrelerinden “dışa bağlılık evresi” ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
A)Bir davranışın ahlaki açıdan doğru ya da yanlış olduğuna karar verilirken o davranışı yapan kişinin niyeti dikkate alınır.
B)Bireyler cezadan kaçınmak ve ödül almak amacıyla davranışta bulunma isteği duymazlar.
C)Çocuk kuralların ihtiyaçlar doğrultusunda her an değişebileceğine inanır.
D) Bir davranışın gerisinde bulunan “neden” asla dikkate alınmaz.Daima “sonuca” önem verilir. E)Yetişkinler tarafından konulan kurallar sürekli sorgulanır.
Doğru Cevap ; D’seçeneğidir.
3-Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramının özellikleri için söylenebilir?
A)Bir ahlak gelişimi evresine ulaşan birey tüm davranışları bu dönem özelliklerine göre gösterir.
B)Birey,içinde bulunduğu duruma göre bir alt evrenin düşüncesine yönelebilir.
C)Ahlaki gelişim evreleri adım adım birbirlerini izler,evreler arasında atlama olamaz.
D)Ahlak gelişimi tüm bireylerde son aşamaya kadar devam eder.
E)Ahlak gelişiminde yönelim çevreden, aile ve bireyin kendisine doğrudur.
Doğru Cevap; C’ Seçeneğidir…



Mustafa ÖZEL
Coğ. Öğretmenliği
050106007

1)Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlaki gelişiminde görülen özelliklerden biri değildir?
A)Ceza-İtaat eğilimi
B)Saf çıkarcı eğilim
C)Kişilerarası beklenti
D)Objektif yükümlülük
E)Evrensel ahlak

2)Amerika’nın Irak’a karşı yürüttüğü tek taraflı savaşa karşı olan ve tüm dünyada barışı savunan kişi aşağıdaki ahlaki gelişim evrelerinden hangisinde yer almaktadır?
A)Evrensel ahlak
B)Toplumsal sözleşme
C)Kişiler arası beklenti
D)Ceza-İtaat eğilimi
E)Toplumsal sistem ve vicdan

3)7 yaşındaki Seda’nın, annesinin doğru gördüğü davranışları yapması, kötü dediklerini her zaman kötü olarak görmesi anlayışını benimsemesi Piaget’in hangi ahlaki gelişim evresine örnektir?
A)Özerlik evresi
B)Dışa bağlı ahlak evresi
C)Gelenek öncesi dönem
D)Geleneksel düzey
E) Dışa Bağlı Ahlak Evresinden Özerk Döneme Geçiş




Adı: İBRAHİM ÖZTÜRK
No: 050106022
Bölüm: Coğrafya öğretmenliği
                                                  6. ÜNİTE

1-)Aşağıdakilerden hangisi Psikanalitik kurama göre ahlak gelişimine uygunluk gösterir?

A-)Buna göre ahlaki gelişim bireyin sosyal etkileşimleri sonucunda gelişir.
B-)Buna göre ahlaki gelişim zihinsel olgunlaşma ile sağlanabilir.
C-)Model alma, taklit, davranışların pekiştirilmesi ahlak gelişiminde önemlidir.
D-)Buna göre birey kendine olumlu duygular yaşatır, acı ve tatminsizlikten uzak durur.
E-)Çocuklar büyüdükçe algılarında da değişiklik olur.
                                                                        Doğru yanıt: D

2-)Aşağıdakilerden hangisi Piaget’in Ahlak Gelişiminden Dışa bağlı Ahlak Evresi ile uyumluluk göstermez?

A-)Otorite olarak algılanan kişilerin söyledikleri doğrudur.
B-)Kurallara uyulmadığında cezalar hak edilir.
C-)Ceza varsa kötü bir davranış yüzündendir.
D-)Davranışın sonucunda bir iyilik varsa ceza gerektirmez.
E-)Uyulması gereken kural ve normlar yeni durumlara göre değişebilir.
                                                                        Doğru yanıt: E

3-)Futbolda şiddet her durumda yanlıştır ve ne durumda olursa olsun futbola gölge düşürür ve zarar verir.Bunun yerine futbolda fair-play anlayışı egemen olmalıdır.
  Futbolla ilgili bu yorumu yapan seyirci, Kahlberg’in ahlak gelişimi kuramına göre aşağıdaki  evrelerin hangisinde olabilir?

A-)Evrensel ahlak gelişimi
B-)Yasalara uyma
C-)Saf çıkarcı eğitim
D-)Kişilerarası beklenti
E-)Ceza ve itaat

                                                                       Doğru yanıt: A


AD SOYAD:MELİKE ORUÇ
NO:050106009
BÖLÜM:COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
 
      SORULAR
1.Bir kadın çantasını almaya çalışan adama göz yakan spreyi sıkar ve bu arada yanında bulunan çocuk kadının yanlış bir davranış yaptığını düşünür çünkü adam acılar içinde kıvranıyordur çocuğun bu davranışı hangi gelişim kuramına örnektir?
                        a.heteronem
                        b.otonom
                        c.heteronem dönemden otonom geçiş dönemi
                        d.bilişsel gelişim kuramı
                        e.ahlaki gelişim öncesi dönem
 
2.Altı yaşındaki Ali’ye öğretmeni sınıfın karşısında tek ayak üzerinde durmasını söylemiştir.Ali suçsuz olduğunu bilir fakat öğretmenin dediğini yapar bu davranış Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramlarından hangisidir? 
                          a.saf çıkarcı eğilim
                         
                          b.toplumsal sözleşme 
                          c.iyi çocuk eğilimi
                          d.ceza itaat eğilimi
                          e.yasa düzen eğilimi
3.Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramına göre,birçok insanı katleden insanların bile ölümle cezalandırılmaması yaşamına devam ettirmesine izin verilmesi aşağıdakilerden hangisine uygundur?
                           a.iyi çocuk olma eğilimi
                           b.gelenek öncesi düzey
      CEVEP: 1.)A 2.)D  3.)E
                           c.kanun ve düzen eğilimi
                           d.geleneksel düzey
                          e.geleneksel sonrası düzey
 


Ad soyad: Beyhan Ersöz
Bölüm: Coğrafya
No: 030106020
      1. 12 yaşındaki Simge toplum düzenini sağlayan kurallara uymanın iyi ve doğru olduğuna inanır.Eğer kurallar varsa bu kurallara kesinlikle herkesin uyması gerektiğini düşünür.Singe Kohlberg’in ahlak gelişiminde hangi evrededir?
a.   Ceza-itaat eğilimi
b.   Saf çıkarcı eğilim
c.   İyi çocuk eğilimi
d.   Evrensel ahlak eğilimi
e.   Yasa düzen eğilimi
                                                                  Cevap: E
      2. ”Davranışların kötü olup olmaması davranışın sonuçlarına göre değil, davranışı yapan kişinin niyetine ve amacına göre belirlenir.” görüşü Piaget’in ahlak gelişimine göre hangi kavramla açıklanır?
a.   Özerk dönem
b.   Subjektif yükümlülük
c.   Ahlaki gerçekçilik
d.   Objektif yükümlülük
e.   Dışa bağlı aklak
                                                                  Cevap: B
      3. 8 yaşındaki Beril iyi-kötü, doğru-yalnış değerlendirmesinde niceliğin önemli olduğunu,olaydaki niyete ve duygulara bakmamaktadır.Mesela Beril ve ağbisi Berkay yolda giderken önlerinde bi çocuk görmüşlerdir. Berkay çocuğa yardım ettikten sonra eve dönmüşler ve annesine olayı anlatmıştır. Ancak Berkay çocuğa çok üzüldüğünü çok kötü düştüğünü söylerken Beril ise düşen çocuğun kolu ve bacağındaki yaraların ne kadar büyük olduğunu ve çok kan aktığını söylemiştir.
      Berilin gösterdiği bu tepki ahlak gelişimi için aşşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
a.   Evrensel ahlak
b.   Kişiler arası beklenti
c.   Yasa-düzen eğilimi
d.   Ceza-itaat eğilimi
e.   Gelenek sonrası düzey
                                                                  Cevap: D
 


YASEMİN GEBEŞ
Coğrafya Öğretmenliği
050106002
6. ÜNİTE SORULARI: AHLAK GELİŞİMİ
1. Soru:! Ahlaki gelişim, kişiliğin temel öğelerinde olan süperego ile ilişkilidir.’ görüşü aşağıdaki hangi ahlaki gelişim kuramının savunduğu görüştür?
A: Sosyal öğrenme kuramına göre ahlak gelişimi,
B: Bilişsel gelişim kuramına göre ahlak gelişimi,
C: Psikaanalitik kurama göre ahlak gelişimi,
D: Piaget’ in ahlaki gelişim kuramı,
E: Kohlberg’in ahlaki gelişim dönemleri,
Cevap:  C
2. Soru:’ Bir birey, yolda yürüdüğü sırada önünde bir çöp görmesi ve bunun çevreye zarar vereceğini düşünerek yerden alıp çöpe atmıştır.’ Bu davranış Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramının hangi düzeyi ile açıklanabilir?
A: Ceza itaat eğilimi,
B: Amaca yönelik değiş tokuş,
C: Toplumsal vicdan,
D: Toplumsal sistem,
E: Evrensel ahlak,
Cevap: E
3. Soru: Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlak gelişim kuramı için doğrudur?
A. Bireyin ahlak gelişimi çevredekilerin davranışlarını model almasına göre şekillenir,
B: Ahlak gelişimi bireyin zihinsel gelişimine bağlıdır,
C: Ahlak gelişiminde daha çok süperego üzerinde durulur,
D: Bireyin büyüme, olgunlaşmasına göre ahlaki gelişimi oluşur,
E: Ahlak gelişimi 5 yaş civarında başlar,
Cevap: C
ADI-SOYADI:     ŞÜKRÜ ARICI
NO: 050106012
BÖLÜM: COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
 
                                                              6. ünite
SORU1) Aşağıdaki evrelerin hangisinde karar verme inisiyatifi bireyin elindedir?
a.   Yasalara ve kurallara toplumun yararına ise uyulmalıdır.
b.   Aile ve diğer saygın kişilerin genel olarak toplumun onayını alan davranışlar iyidir.
c.   Yasalara uymak kadar toplumsal kabul görmüş olan kurallara da uymak önemlidir.
d.   Toplum düzenini sağlayan kurallar ve bu kurallara uymak iyi ve doğru olandır.
e.   Ailenin ve diğer saygın kişilerin genel olarak toplumun onayını alan davranışlar iyidir.
 
                                                                                                                         Cevap: A
SORU2) Aşağıdaki cümlelerden hangisi ceza-itaat eğilimine uygundur?
a.   ‘Sen beni düşünürsen bende seni düşünürüm’ anlayışı öğrenilir.
b.   Adalet, insan hakları, eşitlik gibi temel prensiplere göre doğru yanlış değerlendirmesini birey kendisi yapar.
c.   Adil kurallar toplumsal bir sözleşmeyle belirlenir.
d.   Yasalara uymak kadar toplumsal kabul görmüş olan kurallara da uymak önemlidir.
e.   Otorite yoksa kurallara uymak ta yoktur.
 
                                                                                                                         Cevap: E
SORU3) Anne-baba çocuğa yalan söylemenin kötü bir davranış olduğunu öğretir. Çocuk bunu otoritenin belirtmesinden dolayı aynen kabul eder. Yaşı biraz ilerleyen çocuk arkadaşlarından yalan söylemenin bazı durumlar doğru ve gerekli olduğunu öğrenir. Sonuç ta hala yalan söylemenin kötü olduğuna inansa da; bazı durumlarda yalan söyleyebileceğini öğrenmiş olur. Yukarıdaki açıklama Piaget’in ahlak gelişim kuramı evrelerinden hangisine uygundur?
a.   Objektif yükümlülük
b.   Sübjektif yükümlülük 
c.   Dışa bağlı ahlak evresi
d.   Özerklik evresi
e.   Dışa bağlı ahlak evresinden özerk döneme geçiş evresi
 
                                                                                                                         Cevap: E
HAVVA SAKIZCIOĞLU
Coğrafya Öğretmenliği
6. ÜNİTE SORULARI
1. Soru: Bir eylemi üst düzey bir ahlaki davranış olarak değerlendirmek için gerekli olan nedir?
A:Somut düşünme
B:Soyut düşünme
C:Geleneksel düşünme
D:Saf çıkarcı düşünme
E:Ahlak
Cevap: B
2. Soru: Piaget ahlaki dönemlerden hangisi otonom döneme aittir?
A: Kuralların ve normların değişmez olduğunu düşünme,
B: Bir eylemin görünürdeki sonuçlarına göre yargı,
C: Kesin bir ahlaki bakış,
D: Kaynakların, ödül ve sıkıntıların adil paylaşımı,
E: Havaların yasak ve cezalara göre değerlendirilmesi,
Cevap: D
3. Soru: ‘Bana bir adım atmayana bende atmam’ diye düşünen biri Kohlberg’ in ahlaki gelişim kuramının hangi evresinde yer alır?
A:Kanun ve düzen eğilimi,
B:İtaat ve ceza eğilimi,
C:Araçsal ilişkiler,
D:Sosyal sözleşmelere uyma eğilimi,
E:Kişiler arası ilişkile,
Cevap: c
SÜLEYMAN KAPSIZ
050106019
COĞRAFYA ÖĞRT.
ÜNİTE VI
SORU 1-)Bireyin doğru, dürüst, mert, güvenilir olarak bilinmesi ve buna uygun davranışlar göstermesi Kohlberg’in ahlak gelişim dönemlerinden hangisine ait bir örnektir?
A-)Toplumsal sistem ve vicdan
B-)Evrensel ahlak
C-)Kişilerarası beklenti
D-)Toplumsal sözleşme
E-)Saf-Çıkarcı eğilim
                                                                           Cevap=C
SORU 2-)Bir olay karşısında yaşları birbirinden farklı iki kardeşin, olay hakkında farklı görüşler bildirmesi ve tepkiler göstermesi aşağıdakilerden hangisine uygun bir örnektir?
A-)Yaşantılarının öznelliği
B-)Duygusal özelliklerinin etkileri
C-)Genetik özelliklerinin etkileri
D-)Kişilik özelliklerinin etkileri
E-)Ahlak gelişim düzeyleri
                                                                           Cevap=E
SORU 3-)Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlak gelişim dönemlerinden Gelenek Sonrası Düzeye ait bir evredir?
A-)Saf-Çıkarcı eğilim
B-)Toplumsal sistem ve vicdan
C-)Ceza-İtaat eğilimi
D-)Evrensel ahlak
E-)Kişilerarası beklenti
                                                                          Cevap=D

Hasan Hüseyin gerçekdoğan
050106011
Coğrafya öğretmenliği 4.sınıf
Eğitim psikolojisi 6 ünite soruları
2) ahlaki gelişim kişiliğin temel öğelerinden olan ………….. ile ilişkilidir.
Boş bırakılan yere hangisinin getirilmesi gerekir?
a)ego          b)ben merkezli yaklaşım       c)id
d)süperego    e)merkeziyetçi yklaşım                                                      cevap(d)
2)ahlak gelişimi piaget’e göre kaç yaşında başlar?
a)3    b)4    c)5      d)6     e)2                                                                         cevap(c)


Şeref YILDIZ
050106010
Eğitim Psikolojisi 6 ünite
Soru 1-) Mahmut 7 yaşında bir çocuktur ve onun için anne babası ve öğretmenin doğru dedikleri doğru yanlış dedikleri yanlıştır.
    Mahmut’un bu yaklaşımı Piaget’in ahlak gelişim kuramına hangi evrede açıklanır ?
A-) Baskıcı evre
B-) Dışa bağlı ahlak evresi
C-) Özerklik evresi
D-) Saf çıkarcı evre
E-) Geleneksel düzey
                                                 Doğru cevap: (B)
Soru 2-) Aşağıdakilerden hangisinde Kohlberg’in ahlak gelişim evresinden biri değildir ?
A-) Ceza itaat eğilimi
B-) Kişiler arası beklenti
C-) Toplumsal sözleşme
D-) Evrensel ahlak
E-) Kişisel ahlak
                                                      Doğru cevap: (E)
Soru 3-) Mahmut toplumun düzenini sağlayan kurallara uymak iyidir ve doğrudur. Uymamak kötüdür ve yanlıştır. Şeklinde düşünmektedir.
     Mahmut’un bu düşüncesi Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramının hangi evresine uygundur ?
A-) Kişiler arası beklenti
B-) Ceza itaat eğilimi
C-) Saf çıkarcı eğilim
D-) Evrensel ahlak
E-) Toplumsal sistem ve vicdan
   
                                                         Doğru cevap (E)



EDA DEMİRBİLEK
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
050106015

                         EĞİTİM PSİKOLOJİSİ ( ALTINCI ÜNİTE) SORU VE CEVAPLARI


1) Kan davası her koşulda yanlıştır çünkü,insanlara zarar verir. Bunun yerine daha farklı çözümler bulunmalıdır.
Kan davasıyla ilgili bu yorumu yapan birey, Kohlberg in ahlak gelişimi kuramına göre aşağıdaki evrelerin hangisinde olabilir?
   
A)   Evrensel ahlak ilkesi
B)   Saf çıkarcı eğilim
C)   Ceza ve itaat
D)   Yasalara uyma
E)   Gelenek sonrası düzey

Dogru secenek D şıkkı

2) “Vergi yatırmak benim görevimdir”. Diyen biri  Kohlberg in ahlaki gelişim kuramına göre hangi
Düzeyine göre konuşmaktadır?

A)   Toplumsal sözleşme
B)   Kanun ve düzen
C)   Ceza itaat eğilimi
D)   Evrensel ahlak
E)   Toplumsal  vicdan

 Dogru secenek E şıkkı

3) Aşağıdakilerden hangisi psikanalitik kurama göre ahlak gelişimi için doğrudur?

A)   Bireyin başkaları tarafından erdemli bilinmesi bireye haz veren durumdur.
B)   Bireyin ahlaki gelişimi zihinsel gelişimine bağlıdır.
C)   Birey ahlaki gerçekçilik aşamasında dışa bağlı ahlak evresine geçmiştir.
D)   İyi kötü doğru yanlış değerlendirmede fiziksel sonuçlar nicelik önemlidir.
E)   Otorite olarak algılanan kişilerin söyledikleri doğrudur.

Dogru seçenek A Şıkkı







CEMİLE ÜLKÜHAN ER
  COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
  040106001
ÜNİTE IV SORULARI

1)   Psikanalitik kurama göre yaşamın temel amacı;
         I.Kendine olumlu duygular yaşatmaya çalışır.
         II.Kendine haz verecek duyguları yakalamaya çalışır.
         III.Ahlaki gelişim kişiliğin temel öğelerinden olan süperego ile ilişkilidir.
         IV.Kişinin model alması, taktikleri davranışlarının pekiştirilmesi psikanalitik ahlak gelişiminde önemlidir.
            Yukarıdaki ifadelerden hangisi psikanalitik ahlak kuramına göre ahlak gelişimiyle      ilişkilendirilemez?
a)   yalnız I
b)   I,II ve III
c)   I ve IV
      d)  yalnız IV                                                               
      e)  I ve III
                                                                                       Doğru şık D
2)   Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlaki gelişimine göre bireyin ahlaki gelişimiyle ilişkili olan gelenek öncesi dönemde incelenemez
a)   Ceza- itaat eğilimi
b)   Heteronom Ahlak
c)   Saf Çıkarcı Eğilim
d)   Kişiler Arası Beklenti
e)   Hedonizim
                                                                             Doğru şık D
3)   Piaget’in ahlaki gelişim kuramına göre bireyin doğru ya da yanlış kavramlarının göreli bir durum olduğunu hangi dönemde analiz etmektedir?
a)   Dışa bağlı ahlak devresinde
b)   Özerklik evresinde
c)   Dışa bağlı ahlak evresinden özerk döneme geçtiğinde
d)   Bireyin bilişsel gelişimi tamamlandığında
e)   Bireyin yaşıtlarıyla etkileşime girdiği dönemde
                                                                       Doğru şık A


1.   Soru: Uyulması gereken kurallar ve normların yeni durumlara karşı değiştirilmesi Piaget’e  göre hangi kavramla anlatılır?

A.   Ahlaki gerçekçilik aşaması
B.   Otonom dönemi
C.   Dışa bağlı ahlak evresinden özerk döneme geçiş
D.   Ahlaki farklılık evresi
E.   Hepsi

                                                                                                  Cevap : B



2.   Soru: Kohlberg’ e göre ‘ Ahlaki yargı durumun bireye göre sağlayacağı yarara göre belirlenir, çocuk için kendi çıkarlarını ve ihtiyaçlarını tatmin etmek önceliklidir.’ görüşü aşağıdakilerden hangisidir?

A.   Cezaya boyun eğme
B.   Saf çıkarcı eğilim
C.   Kişiler arası beklenti
D.   Toplumsal sistem ve vicdan
E.   Evrensel ahlak


                                                                                           Cevap :B



3.   Soru: ‘   Ön tekerlek nereye, arka tekerlek oraya’ anlayışı hangi ahlak gelişimine karşılık gelmektedir?

A.   Geleneksel dönem
B.   Gelenek sonrası dönem
C.   Dışa bağlı ahlak evresi
D.   Özerk evresi
E.   Geleneksel düzey



                                                                                           Cevap : E
             

MELİKE CERŞİT
050106031
6. ÜNİTE
      SORULAR
   1.Bir insanın ‘Neden yerlere çöp atmamalıymışım. Herkes atıyor, ben de atarım’ demesi  Kohlberg’ in ahlaki gelişim kavramının hangi düzeyine göre yapmaktadır?
     A.Toplumsal vicdan
     B.Evrensel ahlak
     C.Amaca yönelik değiş tokuş
     D.Ceza itaat eğilimi
      E.Toplumsal sistem                                            Cevap:C
    2.Kohlberg’ in ahlak gelişimi kuramına göre “Eğer biri size hakaret ederse sizin ona hakaret etmeniz doğru olmaz” ifadesi hangi ahlak gelişimi eğiliminin göstergesidir?
    A.Saf çıkarcı
    B.Evrensel ahlak ilkeleri
    C.Kanun ve düzen
     D.Kontrat ve yasaya uygunluk
      E.İtaat ve ceza
                                                                                  Cevap:A
    3.Kohlberg’ in ahlak gelişim kuramına göre, “Ahlaki yargı,durumun bireye sağlayacağı yarara göre belirlenir,kurallar çocuğun çıkarına hizmet ediyorsa iyidir,çocuk için kendi çıkarlarını ve ihtiyaçlarını tatmin etmek önceliklidir” görüşü aşağıdakilerden hangisine uygundur?
     A.Gelenek öncesi dönem
      B.Gelenek sonrası dönem
      C.Kanun ve düzen eğilimi
      D.Geleneksel düzey
       E.İyi çocuk olma eğilimi                                          Cevap:A


AD SOYAD=EMİNE AYTAR
BÖLÜM=COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
NO=050106003
1)Piaget ahlaki gelişim evresi olan dışa bağlı ahlak evresinde görülen özelliklerden değildir?
a)Subjektif yükümlülük
b)Otoritenin ortaya koyduğu kuralar söylendiği gibi algılanır
c)Kurallara uymayana ceza verilir
d)Otorite olarak algılanan kişilerin söyledikleri doğrudur
e)Bir davranış çocuğun ceza almasına neden oluyorsa kötü,ödül almasını sağlıyorsa iyi olarak algılanır
CEVAP=A
2)Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlaki gelişiminde görülen özelliklerden biri değildir?
a)Saf çıkarcı eğilim
b)Ceza-İtaat eğilimi
c)Kişilerarası beklenti
d)Evrensel ahlak
e)Objektif yükümlülük
CEVAP=E
3)İnsan yaşamının temel amacı,kendine olumlu duygular yaşatacak,haz verecek unsurları yakalamaya çalışması,kendini rahatsız edecek,elem,acı,tatminsizlik uyandıracak olay ve olgulardan kaçınmasıdır.
   Bu tanıma uyan ahlaki gelişim dönemi hagisidir?
a)Bilişsel gelişim kuramına göre
b)Sosyal öğrenme kuramına göre
c)Psikanalitik Kuramına göre
d)Ahlaki özerklik aşaması
e)Dışa bağlı ahlak evresi
CEVAP=C


ADI VE SOYADI: Selçuk İLERİ
BÖLÜMÜ: Coğrafya Öğretmenliği
OKUL NO: 050106021
GELİŞİM VE ÖĞRENME DERSİ ÜNİTE 6
SORULAR
1) ”Toplumsal kurallara uymak iyi ve doğru olmalıdır.” Görüşünü savunan birey Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramına göre aşağıdaki evrelerden hangisinde olabilir?
A) Toplumsal sistem ve vicdan
B) Ceza ve itaat
C) Saf çıkarcı eğilim
D) İyi çocuk
E) Evrensel ahlak
 
2) “Tüm insanların eşitliğine ve yaşam haklarına saygı duyulmalıdır.” Görüşünü savunan birey Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramına göre aşağıdaki evrelerden hangisinde olabilir?
A) İyi çocuk
B) Toplumsal sistem
C) Ceza ve itaat
D) Saf çıkarcı eğilim
E) Evrensel ahlak
 
3) Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlaki gelişim evrelerinden biri olan ceza ve itaat evresi için söylenemez?
A) Boyun eğme özelliği vardır
B) Kraldan çok kralcı davranış görülür
C) Yasalar toplum yararına ise uyulmalıdır
D) Otorite yoksa kurallara uymak ta yoktur
E) iyi-kötü değerlendirmesinde sonuçlar ve nicelik önemlidir
CEVAPLAR: 1) A 2) E 3) C

Adı Soyadı: Derya Yavuz
Bölüm: Coğrafya öğretmenliği
No: 050106006  Sınıf:4
Ünite 6
1.İsrail’in Filistin’e karşı yürüttüğü  tek taraflı savaşa karşı olan ve tüm dünyada barışı savunan kişi aşağıdaki ahlaki gelişim evrelerinden hangisinde yer almaktadır?
A.Kişilerarası Beklenti
B.Toplumsal Sözleşme
C.Evrensel  Ahlak
D.Ceza-İtaat Eğilimi
E.Toplumsal Sistem ve Vicdan
Cevap.(C)
2.Babanın oğluna bahçedeki oyun saatini geçirmesiyle televizyon izlememe yasağı gibi kurallar getirmesi çocuğun eve dönüş saatini geçirmemesine neden olmaktadır. Bu durum aşağıdaki ahlaki gelişim dönemlerinden hangisine örnektir?
A.Saf Çıkarcı Eğilim
B.Ceza-İtaat Eğilimi
C.Kişilerarası Beklenti
D.Evrensel Ahlak
E.Toplumsal Sözleşme
Cevap(B)
3.7 yaşındaki Ahmet’in dedesinin doğru gördüğü davranışları yapması, kötü dediklerini kötüdür anlayışını benimsemesi Piaget’in hangi ahlaki gelişim evresine örnektir?
A.Dışa Bağlı Ahlak Evresi
B.Özerklik Evresi
C.Gelenek Öncesi Dönem
D.Dışa Bağlı Ahlak Evresinden Özerk Döneme Geçiş
E.Geleneksel Düzey
cevap (A)
 
Mustafa YİĞİT
 050106029
Coğrafya Öğretmenliği

6.Ünite Soruları
1) “Mahmut, babası ne derse yerine getirir ve asla sorgulamaz. Babası ne diyorsa doğrudur ve düşünüyorsa doğru düşünüyordur. “
 — Bu düşünceyi savunan Mahmut, Piaget’nin ahlaki gelişim kuramına göre hangi gelişim evresindedir?
A) Geleneksel Dönem
B) Özerklik Dönemi
C) Ahlaki Gerçekçilik Dönemi
D) Otonom Dönem
E) Gelenek Öncesi Dönem
Cevap: C

   2) “Mahmut, artık babasının verdiği emirleri düşünüyor ve ondan sonra uygulayıp uygulamayacağına karar veriyor.”
 — Bu durumu Piaget’nin ahlaki gelişim kuramına göre aşağıdakilerden hangisi açıklar?
A) Heterenom dönem
B) Ahlaki gerçekçilik dönemi
C) Dışa bağlı ahlak evresi
D) Geleneksel dönem
E) Özerklik dönem
Cevap: E

   3. “Durumun bireye sağlayacağı yarara göre belirlenir. Kurallar çocuğun çıkarlarına hizmet ediyorsa iyidir, etmiyorsa iyi değildir.”
 — Bu durum Kohlberg’in ahlaki gelişim evrelerine ait bir davranıştır?

A) Ceza-İtaat eğilimi
B) Saf çıkarcı eğilim
C) İyi çocuk eğilimi
D) Toplumsal Sistem ve vicdan
E) Evrensel Ahlak
Cevap: B
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer: